Tukar Tulisan kehijauan Tukar Tulisan kemerahan Tukar Tulisan Kebiruan   Kembali Asal Kembali Asal Kembali Asal
Malaysia32  United-States-Flag-32   

MELAKA RIVER CRUISE

 

Perbadanan Pembangunan Sungai Dan Pantai Melaka (PPSPM) bagi pihak kerajaan Negeri Melaka telah menubuhkan Perkhidmatan Melaka River Cruise pada 11 November 2005

Penubuhan Melaka River Cruise merupakan ilham dan idea daripada Mantan Ketua Menteri Melaka yang ke-sembilan, Tan Sri  Hj. Mohd Ali Bin Mohd Rustam, Untuk melihat Sungai Melaka maju setanding dengan Sungai St Antonio di Texas dan setaraf dengan Sungai Venice di Itali.

Sewaktu awal penubuhan Melaka River Cruise, terdapat 2 buah bot yang beroperasi iaitu Tun Teja dengan kapasiti 20 orang penumpang dan Tun Fatimah dengan kapasiti 40 orang penumpang.

Kini Melaka River Cruise beroperasi dengan 40 buah bot. Iaitu sebanyak 6 buah bot dengan kapasiti 20 penumpang dan 34 buah bot dengan kapasiti 40 penumpang 

Setiap bot mempunyai nama yang diambil sempena nama para pembesar Negeri dan Negara yang telah banyak menabur jasa ke atas pembangunan Negeri Melaka.

Perjalanan bagi perkhidmatan bot ini adalah sejauh 9 KM. Penumpang boleh membeli tiket dan menaiki bot di Taman Rempah atau di Dataran Muara Sungai Melaka. Perjalanan bermula di Taman Rempah Ratus hingga ke Muara Sungai Melaka dan berpatah balik ke Taman Rempah atau sebaliknya. Tempoh perjalanan mengambil masa selama 45 minit. 

Laman Utama PERKHIDMATAN MELAKA RIVER CRUISE